2013.03.04. 22:29 NikiSzabo

Pizza, pizza, pizza

Címkék: olasz pizza

Mégpedig igazi, vékony tésztás olasz pizza!

Párszor már megörvendeztettem pizzával a családot, de akkor a már jól ismert, tepsi alakú, több centi vastag tésztájú pizzák születtek. Persze az is tud nagyon finom lenni és van, hogy az ember pont az amerikai típusú, kiadós, vastag tésztás pizzát kívánja meg, de én a hajszál vékony tésztát sokkal jobban szeretem. Ki lehet élvezni a feltétek ízét, és a tészta éppen csak az alapot adja meg, amire fel lehet pakolni a finomabbnál finomabb falatokat.

Nem olyan rég volt szerencsém több olasz barátra is szert tenni, tőlük kaptam ezt a pizza tészta receptet, azzal a felkiáltással, hogy ebben garantáltan nem fogok csalódni.

Teszteltem és valóban isteni finom pizza lett belőle, itt tényleg a feltéteken van a hangsúly.

A következő adagból 3 db 28-30 cm átmérőjű pizza lesz.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 500 g rétesliszt
  • 15 g só
  • 1 csomag instant élesztőpor (dr. Oetker)
  • kb. 2 dl víz

Paradicsomszósz:

  • 300 g sűrített paradicsom
  • fél fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • provence-i fűszerkeverék
  • olívaolaj

Elkészítés:

Egy nagy tálban elkeverjük a réteslisztet, sót és élesztőport, majd fél decinként adagolva a vizet összegyúrjuk a tésztát. Kb. 2 dl vizet vesz fel ez a mennyiségű liszt, de  lehet, hogy picit kevesebbtől is összeáll vagy pedig, ha úgy érezzük, hogy még nem állt össze eléggé a tésztánk, akkor nyugodtan adjunk hozzá még egy kevés vizet.

Ha összegyúrtuk a hozzávalókat, letakarva fél órát pihentetjük a tésztánkat.

Fél óra elteltével 3 részre osztjuk és egyenként kb. 27 dkg-os gombócot formálunk belőlük. További két órát pihentetjük a gombócokat letakarva.

photo (1)_2.JPG

Amíg a tészta pihen elkészítjük a paradicsomszószt és a kigondolt feltéteket is előkészíthetjük.

A paradicsomszószhoz felkockázzuk a hagymát, fokhagymát és olívaolajon megpirítjuk őket. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, egy kis provence-i fűszerkeveréket, sózzuk, majd összeforraljuk.

2 óra elteltével kb. 28 cm átmérőjűre gyújtjuk a gombócokat, megkenjük őket paradicsomszósszal, de akár fokhagymás tejfölt vagy barbecue szószt is használhatunk, majd rápakoljuk ízlés szerint a kiválasztott feltéteket.

photo (4)_1.JPG 

photo (3)_2.JPG

Én most egy sima sonkás-kukoricásat, egy barbecue alapú szalámisat és egy olasz szalámis-pepperónisat készítettem.

Kivajazott tepsibe vagy pizzaformába tesszük és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percet sütjük. Mivel nagyon vékony a tésztája, így gyorsan elkészül, figyeljünk, nehogy megégjen.

photo (5)_1.JPG

photo (6).JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izbalhe.blog.hu/api/trackback/id/tr185116981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása