2013.02.15. 17:38 NikiSzabo

Majonézes aszpikos

Címkék: köret előétel vendégváró aszpikos falatka

Kevés olyan recept van, amit többször is elkészítek, általában szeretek mindig valami újat kipróbálni. A most következő étel viszont határozottan a kedvenceim közé tartozik, amit szeretek újra és újra elővenni.

Hogy miért?

Mert tökéletes vendégváró falatkának, előételnek, hidegtálba, de még köretként is megállja a helyét. A barátaim többségének már elkészítettem ezt a finomságot egy-egy összejövetel alkalmával és bátran kijelenthetem, hogy ez az a recept, amivel garantáltan begyűjthetjük az elismerő szavakat. És persze, ami nem elhanyagolható, hogy egyszerű, gyorsan elkészíthető, de mégis finom.

Hozzávalók:

  • 6 db főtt tojás
  • 2 db nagyobb savanyú uborka
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 15 dkg sonka
  • 3 ek. majonéz
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 dl húsleves (húsleves kockából)
  • 1 tasak zselatin

Ezzel az adaggal, pont egy őzgerinc formát tölthetünk meg.

Elkészítés:

Célszerű a tojások megfőzésével kezdeni, hiszen amíg elkészülnek (forrástól számítva 7 perc), addig feldarabolhatjuk a többi hozzávalót. Tojáspucoláshoz tippeket itt olvashattok.

Apró kockákra vágjuk a savanyú uborkát, lilahagymát, sonkát és végül a főtt tojást, majd egy tálban összekeverjük őket.

photo (4).JPG

1 dl vízben feloldunk egy húsleves kockát, majd melegítés közben hozzáadunk egy tasak zselatint és jól elkeverjük. Nem kell sokáig melegítenünk a húslevest, 1-2 perc alatt elkészül, ha már kezd forrni, akkor levehetjük a tűzhelyről.

A zselatinos alaplevet, a 3 ek. majonézt és a kis doboz tejfölt a felkockázott hozzávalókhoz adjuk és alaposan elkeverjük.

Az elkészült masszát bármilyen formába önthetjük, csak a fantáziánk szabhat neki határt.  Én legtöbbször őzgerinc formát szoktam használni, de az étel jellegétől függően készíthetjük tortaformában, jénaiban vagy előételhez szufléformában, de akár kávéscsészében is, ahogy azt most én is tettem.

photo (5).JPG

Mielőtt beleöntenénk a masszát a kiválasztott formába, vízzel öblítsük el a formánkat, így könnyebben ki fog jönni dermedés után. Legalább 5 órára hűtőbe tesszük, de érdemes előző nap elkészíteni, akkor biztos, hogy teljesen meg fog dermedni. Mielőtt kiborítjuk célszerű késsel körbevágni, vagy pedig pár percre melegvízbe állítani a formát, ha nagyon nem akarna kijönni, de nekem eddig még mindig bevált csak a kés is.

Én most kétféle képpen készítettem el. Az első képen kávéscsészében, ebédre előételként, a másodikon pedig a holnapi vendégségre egy műzlis tálban, hogy szeleteket lehessen belőle vágni.

Jó étvágyat! :)

kesz.jpg

photo (1).JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izbalhe.blog.hu/api/trackback/id/tr535082121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása